top of page
yin-and-yang.jpg

טכניקות לניהול אנרגיה ומוטיבציה

ניהול זמן הוא הכרחי אך אינו מספיק כדי שנבצע את מה שתכננו לעשות. לעיתים אנו מתכננים לבצע מטלה מסוימת, אך שמגיע הזמן לעשות אנחנו מרגישים שאין לנו את האנרגיה לבצע ואז אנו דוחים את המטלה.

רובנו מתכננים מה אנחנו רוצים/צריכים לעשות, זה יכול להיות בעזרת יומן או בראש, הקושי העיקרי של רוב האנשים הוא לבצע. אחת הסיבות לקושי הזה, היא רמה נמוכה של אנרגיה. אחד האתגרים הגדולים שיש לנו הוא לנהל את רמת האנרגיה המשפיעה על המוטיבציה לעשייה, בעיקר במטלות מאתגרות שאנו דוחים או בזמנים שאנו עייפים, מורדים או מוצפים רגשית. ניהול האנרגיה מסייע לנו להתמודד עם מטלות אלו ולהניע אותנו לפעולה. דבר שיכול להוביל אותנו לביצועים מיטביים וליצור תחושה כללית של מוטיבציה לעשייה ופרואקטיביות.

כדי לבצע את מה שתכננו, אנו צריכים להניע את עצמנו, לגייס את מיטב היכולות והאנרגיה שלנו ולהוציא את הדברים אל הפועל. מוטיבציה לעשייה הוא אחד הגורמים שמבדיל בין אנשים מצליחים, אשר מגשימים את החלומות והיעדים שלהם, לבין אלו שנשארים רק עם התכנונים. ישנם מספר טכניקות שיכולות לסייע בניהול האנרגיה והעלאת המוטיבציה לעשייה.

  1. הגדרת מטרות – כאשר אנו מגדירים מטרות, זה מאפשר לנו למקד את עצמנו ולייצר בהירות לגבי מה אנחנו רוצים, למה זה חשוב לנו, ומה בדיוק צריך לעשות בפועל כדי להתמיד ולהשיג את התוצאות הרצויות. המטרות מהוות מגדלור עבורנו.

  2. הבנת הלמה - ניטשה אמר 'מצא לאדם למה, והוא יוכל לשאת כל איך'. כדי להעלות את רמת האנרגיה והמוטיבציה, דבר ראשון  צריך להבין למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים. מה המשמעות של זה, מה ייצא לנו מזה ומה המטרה שלנו. כאשר ה"למה" ברור ומתחבר לערכים שלנו, זה מקל עלינו לפעול.

  3. הגדרת יעדים ראליים - חשוב להציב יעדים /משימות שנוכל לעמוד בהן מבחינה ריאלית באותו היום. רצוי להגדיר לכל משימה זמן ביצוע, כך שהזמן הכולל של כל המשימות לאותו היום צריך להיות מעשי. ישנן 2 סיבות עיקריות לכך: א. זה ימנע מאיתנו הרגשת תסכול, כעס ואשמה עצמית. ב. כאשר נצליח לעמוד במשימות שהצבנו, זה יעלה לנו את המוטיבציה להמשיך לעשות.

  4. יצירת אילוצים חיצוניים - עלינו ליצור לעצמנו 'לחץ חיובי' שיעזור לנו להעלות את רמת האנרגיה והמוטיבציה לפעולה. כאשר אנחנו יוצרים "דד ליין" ולו"ז מחייב, זה עוזר לנו לבצע. נוסף על כך התחייבות שלנו לאנשים קרובים על זמני ביצוע משימות, תחייב אותנו ותאלץ אותנו לפעול.

  5. טכניקת פומודורו -  ( Pomodoro Technique) היא שיטה לניהול זמן שפותחה בסוף שנות ה-80. הטכניקה זו משתמשים בטיימר כדי לחלק את העבודה לפרקי זמן של 25 דקות, המופרדים בהפסקות קצרות. כל פרק זמן נקרא Pomodoro. במשימות מאתגרות, נגדיר 25 דקות עבודה על המשימה ו-5 דקות הפסקה. כאשר מגדירים זמן עבודה ברור וקצר, זה מאפשר לנו ל'התחייב' לכך שבזמן זה נהיה ממוקדים בצורה מלאה על אותה משימה. ההפסקה מאפשרת לנו כמה דקות להתרעננות ולמילוי מצברים, וחוזר חלילה.

  6. בחינת רגשות/אמונות/מחשבות/ דעות והתאמתן בעזרת דיבור עצמי – דעות קדומות/אמונות/מחשבות/רגשות שיש לנו יכולים להוריד את האנרגיה שלנו (למשל "אני עצלן", "אני לא אצליח בחיים", "זה קשה מידי", "זאת משימה לאנשים חכמים/טיפשים"). זיהוי האמונה והפיכתה יכול לסייע בהעלאת האנרגיה. אפשר לעשות זאת גם ע"י שאלה המופנית אל עצמנו. לדוגמה במקום "אני לא אצליח בחיים", "הצלחתי משימות מורכבות יותר" או "מה אני צריך לעשות כדי שזה יצליח?", במקום "זה משעמם", "מה יכול להיות מעניין בזה?"

  7. עבודת צוות – שיטה זאת מתאימה לאנשים שאוהבים לעבוד בצוות. עבודת צוות יוצרת תחושת שייכות ואחריות גבוהה יותר. כאשר עובדים בצוות כל אחד מחברי הצוות יכול לתרום מהידע והניסיון שלו וכן לעלות את רמת האנרגיה כשהיא יורדת. אפשר לחלק משימות לפי היכולות/תחומי עניין/העדפות של חברי הצוות.

  8. יומן הצלחות - לתעד את ההצלחות ולהתמקד בדברים שעבדו במקום בדברים שלא, להתמקד ב"יש" במקום ב"אין". רצוי לנהל יומן הצלחות כך שבכל ערב לרשום ולתעד את ההצלחות שהיו במהלך היום. אפשר לרשום את ההצלחות במחברת או בצורה דיגיטלית, אפשר לתעד אותן בתמונות ולעלות אותן לרשת חברתית.

  9. הנאה – לחבר את המשימות והמטלות המאתגרות לפעולות מהנות ונעימות. למשל בפעולות משעממות כגון ניקוי הבית להאזין למוזיקה שאוהבים/הרצאה מעניינת. כאשר כותבים עבודה להכין שתייה שאנחנו אוהבים וכד'. אפשר לתכנן את המשימות המאתגרות והמהנות לסירוגין, כך שאחרי כל משימה מאתגרת תבוא משימה מהנה.

  10. פעולות מעלות אנרגיה – ישנן פעולות שגורמות לנו להרגיש מלאי אנרגיה וחיוניות כגון: פעילות גופנית, האזנה למוזיקה, מדיטציה, אכילה ושינה טובה. כאשר האנרגיות הגופניות שלנו גבוהות זה משפיע על ההרגשה שלנו ועל המוטיבציה שלנו.

  11. זיהוי “שודדי אנרגיה ומוטיבציה”והתמודדות אתם - "שודדי האנרגיה והמוטיבציה" יכולים להיות פנימיים וחיצוניים. הפנימיים קשורים לתחושות/אמונות/ מחשבות שלנו, תחושות כגון פחד, תסכול - אשר ימנעו מאתנו לפעול. כמו כן, כאשר אנחנו לא יודעים מה צריך לעשות. "שודדי האנרגיה והמוטיבציה" חיצוניים קשורים לסביבה שלנו - זה יכול להיות התגובה של אנשים בסביבה שלנו, וזה יכול להיות בשל הסביבה הדיגיטלית שמאפשרת לנו לברוח מהתמודדות עם המשימה. 

  12. למלא את המצבורים של האנרגיה על בסיס קבוע - למצוא מה גורם להעלאת האנרגיה והמוטיבציה, לעיתים קרובות אלו התחביבים ומוקדי העניין שלנו. הקצאת זמן לדברים אלו חשובה מאוד לתפקוד הכללי שלנו. חשוב להכניס בלו"ז היומי שלנו פעולות אלו, אשר מהוות "דלק" להתנעת תהליכים. 

  13. יצירת הרגלים מקדמים - ההתנעה היא החלק המאתגר בחלק מהמשימות. כאשר יוצרים הרגל אין צורך במוטיבציה, כוח ההרגל עוזר לנו לבצע את הפעולה בצורה אוטומטית. כמו צחצוח שיניים - לאחר שהתרגלנו אנחנו עושים זאת בצורה אוטומטית, בלי התלבטות וחשיבה האם כדאי.

  14. יצירת תנאים שמקדמים עשייה - להכין את כל מה שצריך כדי לבצע את המשימה, זה מקל על התחלת המשימה.

מאמרים נוספים:

איך לעורר מוטיבציה

משמעת עצמית

שלבים בקבלת החלטות מושכלת

קבלת החלטות

"אל תתן למה שאתה לא יכול לעשות להפריע למה שאתה כן יכול לעשות"

ג'ון רוברט וודן


לאימון אישי – התקשרו  050-5797672
 

bottom of page