top of page
ראיון עבודה-01.jpg
ראיון עבודה-.jpg

שאלות אופייניות בראיון עבודה

ראיון עבודה הוא הזדמנות חד פעמית להציג ולשווק את עצמנו, להרשים את המראיין ולשכנעו שאני האדם המתאים לתפקיד. כדי לעשות זו בצורה הטובה ביותר, עלינו להתכונן לראיון. ראשית, ערכו מחקר מקדים על הארגון, מה מטרתו, במה הוא עוסק, מהם תחומי הפעילות שלו, מה החזון שלהם, מי המתחרים שלהם, כמה זמן הם קיימים, מה הם מפתחים או איזה שירותים הם מציעים. בררו על המראיין, מה תפקידו, מה הרקע המקצועי שלו, איזה טיפוס הוא ומה הוא מחפש.
 

שנית, ערכו ניתוח דרישות תפקיד, אילו תכונות, כישורים ומיומנויות נדרשות על מנת להצליח בתפקיד ומה הניסיון הרלוונטי שמצריך התפקיד. בדקו איזה מיומנויות, תכונות, כישורים וניסיון יש לכם שיכולים לעזור לכם במילוי התפקיד ומהו הדבר המיוחד שאתם יכולים לתרום למילוי התפקיד. מהן התכונות הספציפיות שלכם, שהופכות אתכם למתאמים יותר מאחרים. במהלך הראיון הבליטו את תכונותיכם, כישוריכם וניסיונכם המתאימים לתפקיד המוצע.
שלישית, התכוננו לשאלות שעשויות להישאל בראיון והכינו להן תשובות טובות ומשכנעות. מומלץ לערוך סימולציה לראיון כדי להפחית לחץ בראיון עצמו.

רצוי לענות על השאלות בכתב ולשנן אותם לפני הראיון.

שאלות אופייניות בראיון עבודה

ספר לי על עצמך:
מטרת השאלה היא לבחון האם המועמד איש שיחה, חברותי ויודע לדבר לעניין. חשבו על המסר שאתם רוצים להעביר למראיין, הכינו "נאום המעלית" על עצמכם שמציג את התחנות החשובות בחיים שלכם: בלימודים, בעבודה ובחיים האישיים. הדגישו את יכולתם המקצועית והתמקדו בתכנים שמראים את יכולתם התאמתכם לתפקיד. עליכם להיות מעניינים וממוקדים, הציגו את עצמכם, ספרו על לימודכם והניסיון התעסוקתי שלכם הרלוונטי לתפקיד. הוסיפו משפט למה אתם חושבים שאתם מתאמים לתפקיד. על ההצגה העצמית לתת מענה על שלוש שאלות:
1. מי אתם? 
2. באיזה אופן הינכם מתאימים לתפקיד? 
3. באיזה אופן הינכם מתחברים לארגון?
לדוגמה:
"נעים מאוד, שמי ______, אני גר ב______. למדתי ב_______ לתואר _______. וב_____ השנים האחרונות עבדתי ב_____ תפקידי כלל ____________ ולפני כן עבדתי ב ______. עם הזמן נוכחתי לדעת שיש לי עניין ב______ ואני מצליח בתחום זה, ומשום כך פניתי לארגונך. אני מתרשם שהתפקיד המוצע יתאים לי מאוד ואני סבור שאוכל לתרום לארגון ב_______."

תאר את תפקידך האחרון:
מטרת השאלה היא לבחון את התאמת המועמד לתפקיד והיחס למקום העבודה הקודם. לכן התייחסו לתפקידכם האחרון בכבוד, באופן חיובי ומקצועי. התמקדו בתחומים המציגים את יכולתכם, שיכולים לבוא לידי ביטוי גם בתפקיד שעליו אתם מתמודדים. הימנעו מהצגת קשיים בתפקיד או בעיות במקום העבודה הקודם.

תאר את הממונה עליך:
מטרת השאלה היא לבחון את יחס המועמד לממונים עליו ולמסגרת העבודה. תארו את הממונה באופן חיובי ומקצועי, הדגישו את יתרונותיו הניהוליים, את יכולתו המקצועית. זה לא הזמן לכבס את הכביסה המלוכלכת.

מה לא אהבת בעבודתך הקודמת?:
מטרת השאלה היא לבחון את יחס המועמד למקום העבודה הקודם, לכן התייחסו לדברים ספציפיים ומוגדרים שפחות חשובים להצלחה בתפקיד המיועד. לדוגמה "אני לא אוהב שלא עומדים בלוחות זמנים, כאשר זה קורה אני בודק מה הגורם ואיך אני יכול לעזור לקדם את העבודה".

מדוע עזבת את תפקידך הקודם?
מטרת השאלה היא לבחון אם המועמד הוא "בעייתי" או קשה לו להשתלב בעבודה. חפשו שיקולים עניינים לעזיבה כמו תפקיד מעניין יותר, רצון להתקדם בתפקיד, שיפור תנאי שכר, סיום חוזה, רצון לשנות תחום התמחות, שינוי תחום המקצועי, סגירת מקום העבודה הקודם. הימנעו מלאשים את המקום העבודה הקודם או/והממונה.

למה כדאי לי להעסיק אותך? / למה אתה מתאים לתפקיד?
מטרת השאלה היא לבחון את התאמתכם למשרה. לכן, כדאי להתמקד בניסיונכם בעבר, בכישורכם ובמיומנויות שלכם, שמראים שיש לכם את היכולת לבצע את התפקיד בהצלחה. יש לענות בהחלטיות עם "ברק בעיניים" ולשדר מוטיבציה שאתם הכי מתאים לתפקיד.

מהן תכונותיך הטובות?
מטרת השאלה היא לבחון את הדימוי העצמי שלכם. חשוב להציג תכונות בעלות ערך להצלחה בתפקיד, שמדגישות את הצד המקצועי. רצוי שהתכונות יהיו אקטיביות ויתאימו למהות התפקיד. תכונות אפשריות: אחריות, מסירות, קפדנות, יוזמה, מנהיגות, ארגון, סדר, שיטתיות, סבלנות, יצירתיות, כושר ניתוח, לויאליות, יוזמה, ייצוגיות, כושר שכנוע, סמכותיות, יכולת למידה, כושר התמדה, סבלנות, יכולת הנעה, דינמיות, שיטתיות, גמישות, החלטיות, אופטימיות, סקרנות.

מהן התכונות השליליות שלך? במה הן יכולות להפריע לך בעבודתך?
מטרת השאלה היא לבחון את התמודדות שלכם בנושאים שפחות נוחים לכם ולבחון את רמת הכנות והפתיחות שלכם. חשוב לענות באופן ישיר ובוטח, ולהציג תכונות שליליות שהשפעתן על ההצלחה בתפקיד מזערית או שיכולות להוות יתרון לביצוע התפקיד. ניתן לקחת תכונה שיש לכם, להקצין בצורה שתשרת את התפקיד. לדוגמה: במקום אסרטיבי עקשן. אפשר לציין תכונה שלילית שאתם בתהליך לשנותה.
תכונות שליליות אפשריות: דייקנות מופרזת - קפדנות, חשדנות, עקשנות, ביקורתיות, פרפקציוניזם, תובענות, דרישה בלתי מתפשרת, שתלטנות (לתפקיד ניהול, מכירות), סקרנות, רגישות (לתפקיד שירות, כ"א הדרכה), חוסר חוש הומור, ביישנות (לתפקיד מתכנת).

ספר על פרויקט או משימה בה נכשלת . מה היית עושה אחרת?
מטרת שאלה מסוג זה היא לראות את היכולת שלכם להיות ביקורתי כלפי עשייתכם ויכולתכם ללמוד מטעויות שבצעתם. רצוי לחשוב על משימה שאינה בתחום האחריות של התפקיד המוצע, ולספר על כישלון שאינו תלוי בכם או שאינו צפוי, חשוב לסכם במסקנה, מה הייתם עושים אחרת.

מהן ציפיותיך מהתפקיד המוצע?
מטרת השאלה היא להבין כיצד המועמד תופס את התפקיד והאם ציפיותיו מתאימות לתפקיד. תשובות רצויות הם: שהתפקיד מעניין אתכם בשל האתגר, האפשרות להביא לידי ביטוי את הידע, היכולות והמיומנויות שלכם, האפשרות להתקדם ולהתפתח. 

 

מהן שאיפותיך לעתיד?

מטרת השאלה ללמוד על שאיפותיו של המועמד ואם הן מותאמות לדרישות התפקיד. רצוי להציג שאיפות בתחום העבודה המוצעת. חשוב שהשאיפות יהיו ריאליות ורלוונטיות לתפקיד.



מה ציפיות השכר שלך?
מומלץ לדחות את הדיון בנושא השכר להמשך, כדי ליצור רושם ראשוני חיובי ולא לעורר מחלוקת.
תשובות אפשריות:
"אני מניח שרמת השכר הנהוגה בארגונכם למשרה זו תתאים לי, אשמח לקבל פרטים על הנהוג בארגון"
"איני יודע כרגע, אני צריך להשקיע מחשבה בנושא"
"אני מניח שבנושא השכר נוכל להגיע להסכמה"
אם המראיין מתעקש לקבל תשובה במהלך הראיון, יש להשיב על כך. הכנו שכר שנראה הוגן ע"פ ניסיונכם ועל סמך רמת השתכרותכם בעבר.

האם יש לך שאלות ?
מטרת השאלה היא לראות האם הכנתם שאלות בבית והאם התפקיד חשוב לכם. השתדלו לשאול על אופי התפקיד ואפיקי ההתפתחות בו. שאלות אפשריות:
"מהי האחריות הניהולית שלי בתפקיד?"
"מהם התחומים העיקריים שדורשים טיפול וקידום?"
"מהן המטרות קצרות טווח וארוכות טווח בתפקיד?"
"מי יפקח על עבודתי?"
"מהו פוטנציאל ההתפתחות שיש בתפקיד זה ובארגון בכלל?"
"אילו פעולות הכשרה נעשות לעובדים?"
"התפקיד נשמע לי מאוד מעניין. האם תוכל להגיד לי עם מי אתבקש לעבוד רוב הזמן בתפקיד זה."

בהצלחה!!!

מאמרים נוספים:

טיפים לראיון עבודה מנצח

למה עזבת את מקום עבודתך?

ראיון התנהגותי מובנה



"גיליתי שככל שאני עובד יותר קשה, נוצר רושם שיש לי יותר מזל." תומאס ג`פרסון
 

אימון לקריירה ותעסוקה - להכנה לראיון עבודה מנצח - התקשרו 050-5797672

bottom of page