top of page

דרכים להתמודד עם אימפולסיביות
 

אימפולסיביות היא התנהגות המאופיינת בפעולה ללא חשיבה, תכנון ומודעות להשלכות האפשריות, פעולה פזיזה שמתרחשת לאחר גירוי כלשהו ללא יכולת שליטה בתגובה. כאשר פועלים בצורה אימפולסיבית אנו פועלים בצורה אקראית ולא מתוכננת, כך שלעתים היא מובילה לתוצאות חיוביות ולעתים לשליליות. קושי בתפקודים ניהוליים גורם לאימפולסיביות.
מקור השם אימפולסיביות הוא מהמילה "אימפולס", שמשמעותה דחף. משמעות המילה אימפולסיביות היא פעולה לפי הדחף.
האימפולסיביות יכולה לגרום לתוצאות שליליות וליצור תחושת כעס ולפגוע בדימוי העצמי וליצור קשיים חברתיים, זוגיים ותעסוקתיים. הדרך להתמודד עם אימפולסיביות היא לעכב תגובה. כדי לשלוט באימפולסיביות רצוי לתרגל את השלבים הבאים:

  1. מודעות לאימפולסיביות - ברגע שאנו מודעים לדרך התנהלות שלנו, עשינו את הצעד הראשון לשינוי.

  2. זיהוי פעולות אימפולסיביות וניתוח לאחר מעשה – לבדוק מה גרם לנו לפעול בצורה אימפולסיבית  ואיך אפשר עוד לפעול, מה הרווחנו ומה הפסדנו באופן הפעולה שלנו.

  3. זיהוי ״הרגע שלפני״ – שבריר השנייה לפני שאנו פועלים ומאבדים שליטה. זיהוי ה"רגע שלפני" הוא קריטי וחשוב מאוד בעיכוב תגובה.

  4. לעבור למצב "עצירה" – ליצור מתג דמיוני של "המתן", לנשום נשימה עמוקה ולשאול את עצמנו, מה הכי טוב שיקרה עכשיו. אפשר לדמיין רמזור, אור אדום מסמן לנו לעצור, אור כתום להתכונן ע"י חשיבה ותכנון ואור ירוק מסמל את הפעולה.

  5. להקשיב לעצמנו – איזה רגשות עולים? מה הגוף "מאותת" לי? מה זה גורם לי?

  6. ״דיבור פנימי״ - הרגעה עצמית, אמירת ״מנטרות״.

  7. בדיקת אלטרנטיבות נוספות – לחשוב לפחות על שלוש תגובות אפשריות.

  8. בדיקת תוצאות – לחשוב מה יקרה אפעל בדרך מסוימת ואם יש דרך טובה יותר שיכולה לשרת אותי ואת מטרותיי.

  9. עיכוב תגובה – לתרגל עיכוב תגובה "על יבש" במצבים רגועים.

  10. הגדלת זמן עיכוב תגובה בהדרגה – לאחר שזיהינו את "הרגע שלפני", להמתין לפני שפועלים, וכל פעם לאתגר את עצמנו ולהגדיל את זמן עיכוב התגובה. אפשר להשתמש באימון ממוחשב, מדיטציה וכד' על מנת לפתח יכולות עיכוב תגובה.

 

מאמרים נוספים:

מאפייני הפרעת קשב

תפקודים ניהוליים

"למד לשתוק כדי שתוכל לדבר"
רבי מנחם מנדל

 


לאימון לקשב וריכוז - התקשרו 050-5797672

bottom of page